STEAM veikla „Mano svogūnėlis“

Svogūnai yra populiari, pakankamai daug vertingų vitaminų turinti daržovė, tačiau ne itin mėgstama vaikų. Ikimokyklinio ugdymo mokytoja Vita Tavorienė ir mokytojos padėjėja švietimo pagalbai Indrė Taudoravičienė, norėdamos pakeisti ugdytinių požiūrį, pakvietė grupės „Ąžuoliukai“ vaikus sudalyvauti STEAM veikloje „Mano svogūnėlis“.

Aktyviai veikdami, vaikai tyrinėjo iš namų atsineštus svogūnų gumbus. Svogūnų gumbai skyrėsi spalva, dydžiais, svoriais. Balansinių svarstyklių pagalba vaikai  lygino svogūnų gumbus pagal svorį, įtvirtindami sąvokas „sunkesnis – lengvesnis“. Naudodamiesi buitinėmis svarstyklėmis aiškinosi, kiek svogūnų reikia uždėti ant svarstyklių, kad svertų 1 kilogramą. Sveriant elektroninėmis svarstyklėmis, sužinojo tikslų svogūnėlio svorį gramais. Svogūnų gumbų apimtį vaikai matavo matavimo priemone – centimetru. Aukštį matavo dėliodami LEGO kaladėles. Gautus svogūnų svorio,  apimties ir aukščio rezultatus kiekvienas vaikas užsirašė savo tyrinėjimo lape.

Matematiškai ištyrinėjus svogūnų gumbus, prasidėjo kūrybinis darbas. Vaikai rideno kauliuką, skaičiavo taškus ir „išaugino“ savo nusipieštam svogūnėliui atitinkamą kiekį laiškų. Kauliuko ridenimą ir svogūnų laiškų piešimą vaikai išbandė ir SMART lentoje. Naudodamiesi programėle ANIMATED DRAWINGS! vaikai sugyvino savo nusipieštą ir planšetiniu kompiuteriu nusifotografuotą svogūnėlį, kuris galėjo bėgioti, šokinėti, mojuoti rankomis. Panaudojant svogūnų gumbus kūrė spiralinį labirintą ir juo keliavo.

Visapusiškai susipažinus su svogūnais beliko išsiaiškinti svogūnų kvapą ir skonį. Vaikai uostė perpjautą svogūno gumbą, pajausdami stiprų kvapą ir  akių perštėjimą. Patys pjaustė svogūnų laiškus, kuriuos ragavo vienus ir užsidėjus ant sviestu užteptos duonos gabalėlio. Vaikams patiko aštrus svogūnų laiškų skonis, todėl nutarė  pamerkti savo svogūnų gumbus į vandeniu pripiltus indelius ir laukti išaugančių laiškų.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokytojams
  • DUK
Naujienų archyvas